Malina właściwa (Rubus idaeus)
Wieloletni krzew z rodziny różowatych (Rosaceae), występujący dziko w lasach i popularnie uprawiany ze względu na smaczny owoc (Fructus Rubi) wykorzystywany zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym. Obok owocu maliny surowcem lekarskim jest również liść maliny (Folium Rubi).
Owoc maliny jest bogaty w kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy), antocyjany, związki śluzowe i pektyny, a także witaminy z grupy B, witaminę A i C[1]. Zarówno suszony owoc, jak i syrop czy sok ze świeżych owoców wykazują działanie napotne i rozgrzewające[2].
Liść maliny zawiera garbniki, kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne[3], a także dużą ilość witaminy C[4]. Dzięki dużej ilości garbników napar z liści malin wykazuje działanie ściągające, co znajduje zastosowanie w nieżytach żołądka i jelit oraz łagodnych biegunkach[5]. Wodne wyciągi z liści malin działają na mięśnie gładkie jelit, macicy i naczyń krwionośnych zarówno rozkurczowo, jak i skurczowo, w zależności od wyjściowego stanu mięśni. Ponadto wymienia się również ściągające, ale również moczopędne i oczyszczające działanie przetworów z liści malin i zaleca ich stosowanie w przypadku nieregularnych i bolesnych miesiączek, a także w przypadku osłabienia, wyprysków i egzem, a zewnętrznie w formie płukanek w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła[6].
Ze względu na działanie na mięśnie gładkie macicy liść maliny nie może być stosowany przez kobiety w 1 trymestrze ciąży[7].
[1] W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo, wersja elektroniczna PDF, s. 70
[2] A. Ożarowski, W. Jaroniewski, dz. cyt., s. 244
[3] Tamże, s. 244
[4] W. Olechnowicz-Stępień, E. Lamer-Zarawska, Rośliny lecznicze stosowane u dzieci, PZWL Warszawa 1992, s. 170
[5] A. Ożarowski, W. Jaroniewski, dz. cyt., s. 244
[6] W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo, wersja elektroniczna PDF, s. 70
[7] A. Chrzanowska, Tajemnice energii ziół, Ars Scripti-2 Białystok 2009, s. 47
Źródło zdjęcia: https://akademiawitalnosci.pl
Fragment pracy dyplomowej "Herbarium Polonicum. Wykorzystanie gry planszowej w kształtowaniu świadomości o leczniczych właściwościach rodzimych ziół" M. Adamczyk, Chorzów 2019