26 lutego 2020

Ochrona przed infekcją wirusową na co dzień

Aby ochronić się przed infekcją wirusową i wzmocnić układ immunologiczny poza stosowaniem suplementacji (czytaj artykuł) do swoich codziennych czynności można wprowadzić kilka drobnych elementów. Pomijam oczywistą konieczność częstego mycia rąk, zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań na grypę, a także dbałość o wystarczającą ilość snu i unikanie sytuacji stresowych. Również na marginesie wspomnę tylko o zapewnieniu sobie odrobiny ruchu na świeżym powietrzu, unikając jednocześnie miejsc zatłoczonych. Przedstawione poniżej propozycje nie wymagają wielkiego nakładu pracy i dużych wydatków, a ich stosowanie z pewnością przyniesie wymierne korzyści.

Zioła i przyprawy zawierają naturalne substancje przeciwwirusowe, które w swoim działaniu nie ustępują środkom farmaceutycznym, a nierzadko je przewyższają. Zawarte w nich substancje działają głównie na dwa sposoby: zapobiegają przyczepianiu się wirusów do receptorów komórek błon śluzowych (działają jak maseczka ochronna na wszystkie śluzówki) oraz hamują namnażanie się wirusa i ostry stan zapalny.

Do roślin wykazujących mocne działanie zapobiegające wtargnięciu wirusów do komórki należy przede wszystkim bez czarny. Za taką właściwość odpowiada wyjątkowo duża zawartość delfinidyny (związku chemicznego z grupy antocyjanidów), obecnej w owocach bzu czarnego. W połączeniu z dużą zawartością witaminy C i właściwościami napotnymi oraz przeciwbólowymi owoc czarnego bzu okazuje się być „ziołem pierwszego wyboru” w chorobach wirusowych, co zostało potwierdzone badaniami. Moja pierwsza propozycja brzmi zatem: na śniadanie dobrej jakości konfitura z czarnego bzu, a do herbaty sok z czarnego bzu.

Codzienną herbatę, czy to ziołową, czy czarną, warto wzbogacić jeszcze jednym dodatkiem: imbirem.  Kilka plasterków świeżego korzenia działa m.in. rozgrzewająco i przeciwwirusowo. Przy rozpoczynających się infekcjach gardła takie plasterki imbiru z herbaty warto zjeść, co złagodzi dolegliwości.  Analogiczne działanie będzie miał dodatek dwóch, trzech goździków do kubka herbaty – ich przeciwbólowe działanie z pewnością pomoże w bólu gardła.

Świeży imbir wchodzi w skład mocno przeciwzapalnego napoju, który należy pić codziennie rano, aby wesprzeć organizm w walce z patogenami. Obok imbiru do napoju dodaje się kurkumę, której substancją czynną jest kurkumina hamująca namnażanie się wirusów w komórkach. Szczypta pieprzu pozwoli na jeszcze lepsze przyswojenie kurkuminy, a dodatek miodu, który działa również silnie przeciwbakteryjnie, wzmocni działanie napoju.

Przepis:

Około 3-5 cm świeżego korzenia imbiru

½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy

 

1 łyżka miodu

 

Szczypta pieprzu

 

Woda

 

Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Zalać wodą (można zalać ciepłą, przegotowaną), dodać kurkumę, miód i pieprz. Pić najlepiej codziennie rano.

 

Z mniej pracochłonnych czynności polecam dodanie 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu do filiżanki codziennej kawy. Cynamon nie tylko nada kawie nowego aromatu, ale przede wszystkim zawarty w nim cynamal (aldehyd cynamonowy) zapobiegnie przyczepianiu się wirusów do receptorów komórek i zablokuje ich namnażanie się.

Pamiętajmy, że surowce, które stosujemy, powinny być dobrej jakości i pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Pamiętajmy również o prawidłowym dawkowaniu, przygotowaniu i przeciwwskazaniach w stosowaniu niektórych substancji, zwłaszcza u dzieci i kobiet w ciąży.

Na podstawie źródeł:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9395631

https://www.youtube.com/watch?v=bXntJa2-6AI&feature=share&fbclid=IwAR3GbBmYHQ61o9g8K5DNPMv66uDA3dOi5ZL7hIjJRfPhyMZWO0RoNT2ISOw

https://www.muscle-zone.pl/blog/cynamon-naturalny-antybiotyk-czesc-ix/

https://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,kurkumina-ma-dzialanie-przeciwwirusowe,artykul,1665752.html