05 czerwca 2020

Zastosowanie czarnego bzu - przepisy

 

Gorączka

Liść brzozy – 50 g

Kwiat lipy – 50 g

Kwiat bzu czarnego – 50 g

Owoc róży – 50 g

Owoc maliny – 50 g

Sposób przygotowania: zioła dokładnie wymieszać. Łyżkę stołową ziół zalać w termosie szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki bardzo ciepłego naparu 3-4 razy dziennie pomiędzy posiłkami. Dzieciom podawać od 2 łyżek stołowych do 1/3 szklanki na porcję, w zależności od wieku dziecka.

I. Kaczmarczyk-Sedlak, A. Ciołkowski, Zioła w medycynie. Choroby układu oddechowego, PZWL Warszawa 2017, s. 147

 

Przewlekłe zaparcia, przepis na marmoladę

Owoc czarnego bzu – 300 g

Ponadto: 250 g jabłek, pokrojonych

200 g cukru

Sok z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania: Owoce bzu myjemy i płuczemy. Do garnka z grubym dnem wsypujemy owoce bzu, jabłka i cukier (…) Podgrzewamy całość – bez czarny po kilku minutach puści soki. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż całość zacznie bulgotać. Teraz zmniejszamy ogień na malutki, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Smażymy teraz na wolnym ogniu, aż dżem zredukuje się o co najmniej 1/3. Pasteryzujemy.

Przyjmować kilka razy dziennie po łyżeczce na wrzody żołądka i dwunastnicy.

W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo, wersja elektroniczna PDF, s. 49

https://klaudynahebda.pl/bez-czarny-marmolada/ z dnia 16.01.2019

 

Przeziębienie

Kwiat lipy – 50 g

Kwiat bzu czarnego – 50 g

Owoc maliny – 50 g

Kora wierzby – 50 g

Kwiat rumianku – 25 g

Sposób przygotowania: zioła dokładnie wymieszać. Łyżkę stołową ziół zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, podgrzać do wrzenia i gotować na małym ogniu 3 minuty. Odstawić w termosie na kwadrans, przecedzić. Pić po ½ szklanki ciepłego odwaru 4-6 razy dziennie. Warto do każdej porcji płynu dodać czubatą łyżkę ziołomiodu macierzankowego. UWAGA: mieszanka zawiera korę wierzby, surowiec bogaty w salicylany. Osoby uczulone lub nadwrażliwe powinny zamienić ten składnik na ziele macierzanki w ilości 50 g.

Kaczmarczyk-Sedlak, A. Ciołkowski, Zioła w medycynie. Choroby układu oddechowego, PZWL Warszawa 2017, s. 152

 

Zapalenie korzonków nerwowych, nerwobóle

Owoc bzu czarnego

Sposób przygotowania: dojrzałe, umyte i przebrane owoce bzu czarnego ogrzewać w naczyniu, stale mieszając, aż popękają i puszczą sok. Wówczas rozetrzeć je na miazgę i małymi porcjami wyciskać w płóciennym woreczku. Otrzymany sok pozostawić do odstania, przecedzić, dodać cukru w proporcji 1:1, gotować kilka minut i rozlać do butelek i słoików. (…) Sok pić 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżeczek jako środek pomocniczy w nerwobólach, zapaleniu korzonków nerwowych, również w grypie, przeziębieniach i lekkich zaburzeniach trawiennych.

Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, IWZZ Warszawa 1987, s. 95-96

 

Szampan z kwiatów czarnego bzu

 

ok. 20 baldachów kwiatów
5 litrów wody
1/2 kg cukru
1 cytryna
2 łyżki octu winnego

Kwiaty zebrać delikatnie, żeby nie strącić cennego pyłku. Włożyć do dużej butli, zalać wodą z cukrem, dodać pokrojoną cytrynę i ocet, aby zapoczątkować fermentację. Zakręcić butelkę i odstawić w ciepłe miejsce na około 7 dni. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po kilku dniach napój zacznie gazować, wtedy należy raz dziennie odkręcić korek i wypuścić nadmiar gazu. Po tygodniu gotowy napój przelać do ciemnych butelek. Można przechowywać w lodówce do 7 dni.

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu

ok. 20-40 baldachów kwiatów
1 l wody
1 kg cukru
sok z 1 cytryny

 

Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które są w początkowej, a nie w końcowej fazie kwitnięcia). Zrywamy je delikatnie i równie delikatnie układamy je w misie lub w worku (nie zamykamy go). Pamiętajmy by nie zrywać zbyt wielu kwiatostanów z tego samego drzewa. Po przyniesieniu ich do domu rozkładamy delikatnie kwiaty bzu na papierze, by umożliwić ewentualnym ich mieszkańcom ewakuację ;) Nie polecam potrząsania baldachami, pozbywamy się bowiem wtedy nie tylko robaczków, ale i pyłku kwiatowego. Następnie, bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop, odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (to one bowiem mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). Im więcej mamy kwiatów, tym mocniejszy będzie nasz produkt końcowy.


Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę : zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek; jeśli chcemy przechowywać go dosyć długo, radzę syrop zapasteryzować (możemy zagotować go tuż przed wlaniem do butelek). Syrop który nie jest pasteryzowany przechowuję zawsze w lodówce, a pasteryzowany – w piwnicy. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce.

http://www.beawkuchni.com/2011/05/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu.html  z dnia 25.05.2019

 

Racuchy z kwiatów czarnego bzu

 

kwiaty czarnego bzu
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

 

Składniki na ciasto zmiksować. Powinno być dość rzadkie, w przeciwnym razie placki są grube i nie dopiekają się w środku.

Kwiaty zanurzać w cieście, trzymając za ogonek.

Kłaść na rozgrzany tłuszcz, lekko rozpłaszczyć, przyciąć ogonek.

Smażyć na niezbyt silnym ogniu z obu stron na złoto.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na półmisku, oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu.

https://lawendowy-dom.com.pl/placki-z-kwiatow-czarnego-bzu/ z dnia 25.05.2019